Ta førerkort på bil

Klasse B


Er du klar for å ta lappen på bil? Da er du hjertelig velkommen som elev hos oss. Team Trafikkskole tilbyr kjøreopplæring i både automat og manuell gir.

Vi ønsker å gjøre kjøreopplæringen til en trygg, effektiv og gøy opplevelse for eleven. Hos oss møter du dyktige og engasjerte lærere som tar deg trygt gjennom kjøreopplæringen fra A til Å. Les mer om opplæringen nedenfor.

Om opplæringen

Opplæringen for førerkort klasse B er delt opp i 4 trinn. Her får du en samlet oversikt over alle trinn du må gjennom:

 • Trinn 1 – Trafikalt grunnkurs
 • Trinn 2 – Grunnleggende opplæring
 • Trinn 3 – Trafikal del
 • Trinn 4 – Avsluttende kjøring

Trinn 1: Trafikalt Grunnkurs

Før du kan starte kjøreopplæring på bil, må du ha gjennomført Trafikalt grunnkurs (eller inneha førerkort i annen førerkortklasse). Hvis du er over 25, kan du starte kjøreopplæring uten å gjennomføre Trafikalt grunnkurs, men du må gjennomføre førstehjelpskurs og mørkekjøringskurs før eventuell førerprøve.

Når kurset er gjennomført får du tilsendt et kursbevis (digitalt) fra Statens Vegvesen. Dette beviset må du ha med deg når du skal øvelseskjøre, både privat og med trafikkskolen. Les mer om Trafikalt grunnkurs og mørkekjøring her.

Trinn 2: Grunnleggende kjøretøy- og kjørekompetanse

I trinn 2 skal du lære å bruke bilen rent kjøreteknisk. Her skal du bli kjent med bilen og hvordan den fungerer. Det handler om miljøvennlig kjøring og føreransvaret. Start/stopp, bremsing, giring og bakkestart er ting som vil bli gjennomgått her.

Trinn 3: Trafikal del

I trinn 3 skal du lære å kjøre i varierte omgivelser som bykjøring, enveiskjørte gater og landeveiskjøring. Gradvis skal du øve deg opp til selvstendig å kunne samarbeide med andre trafikanter. Du skal lære å kjøre effektivt og behagelig, miljøvennlig og økonomisk. Denne delen inneholder også sikkerhetskurs på bane, samt forbikjøring.

Trinn 4: Avsluttende opplæring

Trinn 4 består av sikkerhetskurs på veg. Her handler det mye om risikovurdering og selvinnsikt. Når trinn 4 er gjennomført skal elevens kjøremåte være trafikksikker, føre til god trafikkavvikling og samhandling, samt ta hensyn til andre.

Tilsammen utgjør disse elementene 19 undervisningstimer.

____

Vårt hovedfokus er sikkerhet og at du som elev skal føle deg trygg før du slippes ut på veien på egenhånd. Statistikken viser at høy ulykkesrisiko i stor grad har sammenheng med lite kjøreerfaring. For å redusere ulykkesrisikoen, er det derfor svært viktig med mengdetrening før førerprøven. Vi anbefaler deg – om du har muligheter for det –  å øvelseskjøre privat i størst mulig grad.
Ideelt sett bør du starte kjøreopplæring 2 år før planlagt førerprøve, gjerne når du er 16. For å få maksimal kvalitet i mengdetreningen privat, anbefales det at all undervisning på kjøreskolen er fullført i et tidlig stadium – gjerne før fylte 17. Deretter gjennomfører du en lang periode med mengdetrening privat før du kommer tilbake til kjøreskolen rett før førerprøve for litt «finjustering». Vi har svært gode erfaringer å vise til når det gjelder elever som følger denne modellen!
Og husk: Ta med Trafikalt grunnkurs-bevis og legitimiasjon til alle kjøretimer!

____

Opplæringen gjennomføres i samsvar med læreplaner fastsatt av myndighetene. Du kan være trygg på at Team Trafikkskole til enhver tid tilfredsstiller kravene fra vegvesenet. 

Vervepremie: Verver du nye elever til bilpakken hos oss, får du en gratis kjøretime for hver solgte bilpakke!!

Våre biler | Førerkort klasse B

 • Jaguar I-Pace, 2019, automat
 • Mercedes-Benz C180, 2016, manuell
 • Mercedes-Benz GLA180, 2017, manuell
 • Mercedes-Benz EQC, 2020, automat
 • Mercedes-Benz EQA 2022, automat (2 stk)
 • Mercedes-Benz EQA,  2023, automat (2 stk)
 • Peugeot e-2008 GT Pack, 2021-modell, automat
 • Tesla Y-Modell, 2022, automat

Om du tar førerprøve på bil med automatgir, får du en kode i førerkortet som begrenser føreretten til slike biler. Dersom du seinere vil utvide til ordinær førerrett (manuell gir), trenger du kun å gå opp til ny, praktisk prøve.

Teori/Lærebøker | Førerkort klasse B

Vi har en sterk anbefaling til deg om at du konsentrerer  deg om teorien i en så tidlig fase av kjøreopplæringen som mulig. På denne måten får du maksimal effekt av den praktiske del av opplæringen!
Vi anbefaler læreboken Førerkortet, lærebok klasse B. Forfatter er Bjarne Eikeland. Boken er lettlest og med gode illustrasjoner. Det er laget egen oppgavebok til læreboken. Mange elever har svært god nytte av denne.  Bøkene kan du kjøpe i vår butikk i Liamyrane 5, eller i nettbutikken til Team MC Bergen.

I tillegg anbefaler vi teorikurs – enten klasseromskurs, teorikurs på nett eller aller helst en kombinasjon av disse to.

Vi tilbyr E-teori – Teorikurs på nett. Kurset bestiller du hos din trafikklærer, på kontoret vårt (tlf 55230180) eller send epost til post@teamtrafikkskole.no. Bestiller du både klasseromskurs og e-teori, får du pakkepris – ta kontakt for info.
På nettet kan du finne en rekke gode teori-tester som du kan benytte for å teste deg selv – vi har lagt ut en del linker til aktuelle prøver for ulike førerkortklasser (se under menyvalget lenker).
Teoriprøven kan du ta på Trafikkstasjonen inntil 6 mnd før fylte 18 år, etter at søknad om førerkort er behandlet. Teoriprøven er gyldig i inntil 3 år.

Nedenfor finner du oversikt over datoer for kurset Teorihjelpen. Vi tilbyr et intensivt kurs som går over 5 undervisningstimer, en ettermiddag. Skal du få fullt utbytte av kurset, er det en fordel å ha jobbet en del med teorien på forhånd – for eksempel ved at du benytter deg av E-teori, teorikurs på nett (se info over).

Kursoversikt finner du her, under kategorien «Personbil»